Column Rob Van Den Helder

Column Rob van den Helder

19 september 2018

Beste bewoners van Bovenkerk, beste Bovenkerkers

Zaterdag begin van de avond liep mijn telefoon vol met berichten. Mijn eerste gedachten waren het kan niet waar zijn, onze kerk is de Parel aan de Poel die er al meer dan 130 jaar onverwoestbaar staat. Maar bij binnenrijden van ons dorp kon ik er niet meer omheen: de vlammen kwamen al uit het dak en kreeg ik door dat wij als dorpsgemeenschap deze zaterdagavond nooit meer zouden vergeten. Gelukkig was het al gauw duidelijk dat er geen slachtoffers waren gevallen, als geluk bij een ongeluk.

Zaterdagavond was een spannende avond voor onze hele gemeenschap, het was spannend voor vele mensen die hun eigen huis niet meer in mochten, of voor alle vrijwilligers die jaren bezig waren geweest om de restauratie te voltooien, spannend voor de fantastische brandweer die bezig was om zoveel mogelijk van onze kerk te redden, spannend voor alle parochianen die al hun lief en leed in de kerk hebben gedeeld. En zo kan ik nog wel even doorgaan maar naast de enorme ramp die ons dorp overkwam zag ik ook iets heel moois.
Ik zag een ongelooflijke mooie gemeenschap van mensen die elkaar troosten, die naar elkaar luisterden, die voor elkaar zorgden, die met elkaar deze ongelooflijke klap gezamenlijk aan het verwerken waren. Parochianen en niet parochianen, Bovenkerkers samen, want de kerk is na de restauratie een plek voor alle Bovenkerkers.
Zondag in een bomvol Noorddamcentrum kon je het verdriet voelen maar ook de hoop, omdat de paaskaars nog rechtop stond in de verbrande kerk, hoop om de kerk te kunnen opbouwen omdat de toren is blijven staan.

De zondag ging verder, duizenden mensen die kwamen kijken, uiteraard de echte ramptoeristen maar belangrijker ook de vele mensen uit Amstelveen en omgeving die ook zagen dat hun Parel aan de Poel op wankelen had gestaan dat bevestigde ook dat de Urbanuskerk een warme plek aan de Poel is voor iedere Amstelvener.
Het NDC was opeens niet alleen een ontmoetingsplaats maar ook een crisiscentrum voor het kerkbestuur, de gemeente/hulpverleners en het bewonersplatform. Ik ben trots hoe wij dit gezamenlijk hebben opgepakt. Maar vooral complimenten aan het kerkbestuur die niet bij de pakken is neer gaan zitten maar aan de slag is gegaan vanaf het eerste uur. De hulpverleners die echt fantastisch werk hebben gedaan. Het college dat steeds aanwezig of beschikbaar was om ons te ondersteunen en te troosten. De rust bij de bewoners die niet in hun huis konden, en ik ben trots op het team van het NDC en het bestuur van het platform dat wij het kerkbestuur en dorpsbewoners hebben kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijden. Ik weet zeker dat deze samenwerking moet gaan leiden tot iets moois… het terug brengen van het hart in ons dorp, het herstellen van de Parel aan de Poel, onze Urbanuskerk.

Zoals u kunt lezen in deze bijlage kunnen wij, alle dorpsbewoners en verenigingen van Bovenkerk, de kerk helpen door de vrienden van de Urbanus financieel te ondersteunen onder het motto ‘help ons uit de brand’. Hou de communicatie hierover de komende dagen in de gaten. Het was een ramp weekend dat we nooit meer zullen vergeten maar we gaan er weer met zijn allen tegenaan want Samen zijn wij Bovenkerk en Bovenkerk zijn wij samen.

Namens het Bestuur Bewonersplatform, Rob van den Helder