17. Ingang van het bos aan de
Legmeerdijk, tegenover café Silversant.

Als u langs de Urbanuskerk gelopen bent, dan ziet u aan uw rechterzijde een watertje, dat in verbinding staat met de Grote Poel. Hier was vroeger een aanlegsteiger en oude Bovenkerkers noemen het nog steeds De Steiger. Rechtsaf voert het Zwarte Pad u het Amsterdamse Bos in. Dit deel van het bos is pas na de tweede wereldoorlog aangelegd.

Op deze foto uit 1946 ziet u turf te drogen liggen op de oeverlanden langs de Poel. Het stoken van turf beleefde kort na de Tweede Wereldoorlog een opleving, omdat andere brandstoff en schaars waren.

Korte wandelroute

U heeft hier de keuze om rechtsaf te slaan en terug te lopen naar de halte van de Historische tram of naar het beginpunt van de wandelroute aan de Bovenkerkerweg. U volgt dan de routepunten 17 en 18.

Lange wandelroute

Ook kunt u de wandelroute vervolgen met een prach ge wandeling door de natuur door linksaf te slaan en de hele Poel rond te lopen (zo’n 3 km). U volgt dan de routepunten 17, 19, 20, 21, 22 en 23. U keert dan uiteindelijk ook terug bij de halte van de historische tram aan de Noorddammerlaan.