Red Levens In Bovenkerk

Red Levens in Bovenkerk

Red levens in Bovenkerk door 24/7 bereikbare AED’s

Het Bewonersplatvorm Bovenkerk werkt aan de veiligheid voor het geval uw hart tot stilstand komt. Daarvoor wordt nu geïnventariseerd over hoeveel AED’s we in Bovenkerk beschikken. 60 Bedrijven zijn daarvoor afgelopen week benaderd.

Waarom permanent bereikbare AED’s belangrijk zijn

In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 mensen te maken met een hartstilstand. In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die starten om het slachtoffer te reanimeren. Dit gebeurt vóór de komst van de ambulance. Als je binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand reanimeert en een AED toepast, is de overlevingskans 50-70 %, zonder AED is dat 25-50%. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet verlaagt de overlevingskans met 10%. De gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand is 67 jaar. 50% Van de slachtoffers heeft nooit eerder hartklachten gehad. De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%.

Inzet van Bewonersplatform Bovenkerk

De wijk Bovenkerk in de gemeente Amstelveen is op 15 september 2018 zwaar getroffen door de brand in de St. Urbanuskerk. Er hebben gelukkig geen persoonlijke ongelukken plaatsgevonden, echter dat heeft wel het besef versterkt dat we gezamenlijk moeten blijven werken aan de veiligheid. Het gaat om een wijk met 1.270 huishoudens, 3.050 inwoners en tientallen bedrijven.

Het Bewonersplatform Bovenkerk heeft daarom het initiatief genomen om bij een hartstilstand een optimale situatie met AED’s, bhv-ers in combinatie met het oproepsysteem van HarthulpNu te bewerkstelligen. Dat betekent dat er in Bovenkerk 4 permanent bereikbare AED’s en meer dan 100 bhv-ers dienen te zijn.

Wat gebeurt er bij iemand met een hartstilstand

HartslagNu is het enige systeem in Nederland dat wordt ingezet via de meldkamer van 112. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners (bhv-ers) die dichtbij het slachtoffer wonen of werken een oproep. Één deel krijgt een adres door van een AED en haalt eerst een AED op (oproep hemelsbreed in een straal van 500m rond AED). De gegevens van de AED, zoals een eventuele beveiligingscode, staan ook in de oproep vermeld. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan (oproep hemelsbreed in een straal van 750 meter rond het slachtoffer).

Aan gealarmeerde bhv-ers wordt gevraagd te reageren op de oproep. Zo is bekend hoeveel personen naar de calamiteit komen. Zijn er meer dan vijf bhv-ers die naar het slachtoffer gaan? Dan ontvangt de zesde en navolgende personen die zich hebben gemeld automatisch een annuleringsbericht dat zijn/haar inzet niet meer nodig is.

De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED’s die bij HartslagNu aangemeld zijn. Als de AED beveiligd is, krijg de bhv-er een pincode om de kast te openen. De bhv-er die de AED heeft opgehaald is verplicht de AED weer terug te brengen na de reanimatie.

HartslagNu is onderverdeeld in regio’s. Amstelveen valt onder de regio Amsterdam-Amstelland. Deze regio kent 7 ambulancediensten, waarvan de ambulancedienst op de Spinnerij het dichtstbij ligt.