skip to Main Content

Lief en Leed straat Mgr. Dr. H. Poelslaan

Geschreven door Edwin Barentsen

Lief en Leed header

Hoe staat het met het initiatief Lief & Leed dat in de Poelslaan is gestart op 25 januari 2020? Denken we ondertussen in de straat wat meer aan elkaar? Doen we meer aan “Leed” of is er ook “Lief”? Dat vraag ik mij af precies 6 maanden na de start.

De start op 25 januari 2020

Wethouder Marijn van Ballegooijen heeft het enige Lief & Leed straatbord dat in Amstelveen is opgehangen in de Poelslaan onthult onder toeziend oog van bewoners. Op die koude winderige januari ochtend was het guur weer en de animo was bescheiden. Ik kreeg achteraf uit de straat wel leuke en lieve reacties, met name over de mailing waar lekkere koekje bij waren gegeven. Een koekje van bij de koffie of thee om met de buren te nuttigen. Tijdens de opening hebben we 9 aanmeldingen ontvangen van bewoners in de straat die wilden meehelpen.

Wat is er gedaan?

Ondertussen zijn er 8 kaarten/ bloemetjes uitgereikt aan bewoners die een opkikker nodig hadden. Ook zijn er twee heldenvleugels uitgereikt aan kinderen in de straat. Laat ik er twee leuke acties uitlichten.

Kaart maakt omzwervingen

Toen Corana op 12 maart door het RIVM werd afgekondigd, wisten we nog niet dat een gezin uit onze straat enkele weken later zou worden opgenomen in het ziekenhuis met Corona. Toen we hiervan hoorden besloten we via de website van het ziekenhuis een kaart2go te sturen. Vooraf hebben we nog geïnformeerd of er in het ziekenhuis wel post bezorgd werd. Dat bleek het geval, dus zo gezegd zo gedaan. Echter in alle drukte is er iets in het ziekenhuis blijven liggen. Want wat wil het geval? Enkele weken later bleek de kaart vanuit het Ziekenhuis doorgestuurd te zijn naar iemand anders in onze straat. Die wisten ook niet wat ze er mee aanmoesten en die hebben de post opengemaakt. Zij waren zo attent de kaart weer in de bus bij de afzender te doen, bij ons dus. En zo bleken de patiënten al weer aan de beterende hand te zijn, toen de kaart uiteindelijk meerdere weken later persoonlijk bijzet Corona gezin kon worden afgegeven.

Paaseieren voor alle kinderen

Elk jaar is het paaseieren zoeken in het Urbanuspark voor alle kinderen uit de wijk. Vanwege Corona kon dat jammergenoeg niet doorgaan. Zo besloten Noëlle en Isa op 1e Paasdag verkleed met een grote mand met eitjes langs alle woningen met kinderen te gaan. Deze ontzettend lieve actie is beloond voor beiden kids met een zilveren Heldenvleugel.

33 straten actief in Amstelveen

Hoe gaat het nu met de actie in heel Amstelveen? In de L&L nieuwsbrief schrijft Lisette Schraag dat er al 33 Amstelveense straten meedoen. Elke straat heeft een Lief & Leed potje van 150 euro. Daaruit worden een bloemetje, een kaartje, iets lekkers of een andere attentie betaald voor bewoners die bijvoorbeeld ziek zijn of geslaagd, getrouwd of eenzaam.

Je wordt er gelukkiger door

In dezelfde nieuwsbrief onderstreept Wethouder Marijn van Ballegooijen het nut van de actie. Hij vindt dat betrokkenheid tussen buren ervoor zorgt dat je prettiger woont en het draagt zelfs bij aan hoe gelukkig je bent. Als je de buren kent en weet dat wanneer er wat is je bij hen terecht kan is dat een groot goed. Dat is normaal al zo, maar in deze corona tijd is betrokkenheid nog belangrijker. Zo is het voor buren die wat ouder zijn of een beperking hebben nu lastiger om contacten te onderhouden. Een goede buur is dan echt beter dan een verre vriend. Even een praatje, een boodschap of elkaar iets lenen. Je kunt echt het verschil maken voor iemand.

Vakanties zorgen voor eenzaamheid

Door vakanties van familie en vrienden kan deze tijd best eenzaam zijn voor mensen.

Zes tips om contact te houden met de buren:

  • Zwaai naar je buren als je langsloopt, zeg goedemorgen of goedenavond
  • Bel je buren eens op voor een praatje, of drink eens een kopje koffie (op afstand).
  • Maak een WhatsApp groep in je straat en houd elkaar op de hoogte.
  • Bied je hulp aan, geef de plantjes water of pas op de hond.
  • Stop een lief kaartje in de brievenbus of leg een cadeautje voor de deur.
  • Wees alert, zijn de gordijnen de hele dag dicht bij de buren? Bel dan eens aan om te checken of alles goed is.

Ook een gangmaker worden?

Ben je ondertussen enthousiast geworden en wil je ook meedoen aan het initiatief van Lief & Leed? Gangmakers die een potje willen beheren kunnen zich aanmelden via: liefenleed@amstelveen.nl. Zij hoeven alleen de bonnen van hun acties te bewaren, waardoor het inzetten van het potje laagdrempelig blijft.

Lees meer over andere acties van Lief en Leed in Amstelveen

logo Lief en Leed
Back To Top
X