skip to Main Content
Arie-wubben-1360112-unsplash.png

Schipholwatch

Help mee aan onderzoek geluidsniveau vliegtuigen m.b.v. gratis app op je telefoon

SchipholWatch is opgericht door een groep vrijwilligers in Amstelveen en Aalsmeer die zich zorgen maakt om de verdere groei van Schiphol op de huidige locatie. De mensen van SchipholWatch zijn niet tegen vliegen en niet tegen Schiphol, maar maken zich wel zorgen over de leefbaarheid in de omgeving van Schiphol als de luchthaven nog verder groeit.

Je bent er zelf gaan wonen
Als je dicht bij Schiphol woont, hoor je vaak: “Waarom ben je daar dan gaan wonen?” en “Dan ga je toch lekker verhuizen.” Maar de initiatiefnemers van SchipholWatch geven aan dat ze hier zijn gaan wonen omdat zo’n twintig jaar geleden werd beloofd dat de nieuwe Polderbaan de Aalsmeer- en Buitenveldert-banen nagenoeg overbodig zou maken. Slechts in zeldzame gevallen zouden deze banen nog worden gebruikt.

Geluidniveaus boven 90 dB
Van het preferente baangebruik is nagenoeg niets terechtgekomen. Bewoners van onder meer Amstelveen en Aalsmeer worden nu zeer regelmatig gestoord in hun slaap of uit hun tuinen gejaagd. Gesprekken moeten op zo’n dag iedere twee minuten worden onderbroken voor de duur van ongeveer een minuut voordat je elkaar weer kun verstaan. Er worden in Amstelveen geluidsniveaus tot ver boven de 90 dB gemeten, ook ’s nachts.

Kan onze regio nog meer vliegtuigbewegingen aan?
Zomaar even verhuizen is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Je werkt in deze regio, hebt een sociaal leven opgebouwd, kinderen gaan hier naar school en ga zo maar door. Maar de vraag is: Kunnen we in Amstelveen en Aalsmeer nog meer vliegtuigbewegingen aan? Om hier antwoord op te kunnen geven brengt SchipholWatch in kaart hoeveel vliegtuiggeluid we als omwonenden van Schiphol op dit moment al moeten verdragen.

Gratis Explane-meetapp
Hoe meet en documenteert SchipholWatch vliegtuiglawaai? Speciaal hiervoor heeft Roelof Meijer de Explane-app ontwikkeld. Met deze gratis app kan iedereen van een overvliegend vliegtuig meten en vastleggen hoe hoog deze vliegt, hoe snel en hoeveel decibels je op de grond hoort. Zo wil SchipholWatch rapporteren hoeveel vliegtuiggeluid er nu al is, hoe omwonenden dit ervaren en aangeven wat uitbreiding van Schiphol op de huidige locatie voor onze regio betekent qua woongenot en gezondheid.

Help je mee?
Wil je aan dit onderzoek meewerken? Download de gratis app of bezoek voor meer informatie de website van SchipholWatch (Schipholwatch.nl). Je vindt SchipholWatch ook op Twitter en Facebook. 

Bron: website SchipholWatch, https://schipholwatch.nl/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X